14 травня в с.Петранка Рожнятівського району відбулися урочисті заходи по вшануванню Дня загибелі сотенного “Гонти” Матвія  Сьомака – уродженця цього  села, до Дня пам’яті та примирення   і  до Дня Матері.  В цих заходах взяли участь Члени Братства УПА Перегінська, Брошнева, Ціневи, Рожнятова та Петранки.

Сьомак Матвій – “Гонта” (17.11.1910 – 13.05.1946). Народився в с. Петранка Рожнятівського району Івано-Франківської області. В 1930-1932 р. вояк Війська Польського. З 1930 р. член ОУН Літом 1941 р. вступив на службу в УДП у м. Рожнятів, а опісля працював у народній торгівлі. Восени 1943 р. вступив до УНС. Перебував у боївці “Смереки”. Від квітня 1944 р. – курсант СШ “Олені”, по закінченні якої отримав ступінь булавного УПА. Командир сотні “Рисі” 23 ТВ “Магура”. Зимою 1945-1946 рр. під час “великої блокади” був поранений. Загинув під час чекістсько-військової операції біля рідного села. Похований на цвинтарі у с. Грабівка Калуського району Івано-Франківської області. Лицар Бронзового Хреста Бойової Заслуги. Поручник УПА.

Після відкриття заходу і гімну України слово мав о.Володимир.

До глибини душі вразила всіх пісня “Через поле України” у виконанні Іванни Пуляк.

Після виступів і привітання  заступника голови Рожнятівської райдержадміністрації Яковини Богдана Михайловича, сільського голови с.Петранка Курпіля Петра Івановича, депутата районної ради Ониськіва Богдана Івановича, голови Районного Братства УПА Кореня Романа Дмитровича, останнім було вручено посвідчення братчика УПА Федоріву Вадиму Васильовичу з с.Цінева.

Голова Брошнівського осередку УПА заспівав пісню “Як ви помирали, вам дзвони не грали.”

Учні Петранківської ЗОШ І-ІІ ступенів  розповіли нам про життєвий шлях сотенного “Гонти”, провели паралель між національно-визвольною боротьбою 1940-50-х років та теперішньою війною з російським агресором, помолились за Україну.

Зворушила всіх пісня про “Гонту” “У неділю ранесенько” у виконанні 85-річної Марії Юрківни Неспляк, яка працювала завідувачем бібліотеки та Ольги Степанівни Никитчук – художнього керівника будинку культури с.Петранка.

В неділю ранесенько, як ті дзвони дзвонили,

Як того Гонту – командира під греблями розбили.

Вони на нього нападали, а він на них наступає.

Гостру кулю з кулемета він у грудь свою дістав.

Ой ви хлопці розійдіться, бо я вбитий вже зостав.

Кат проклятий ще за сотнею погнав.

І п’ять стрільців у могилу з командиром ще спіймав.

Завезли його під Грабівку, скинули його під парком.

Ой підійшла рідна тета, покотилася сльоза.

Вона до нього промовила: “Отут твоя могила”.

Ой надійшли рідні сестри, низенько ся вклонили:

“Ми з тобов, рідний брате, в могилі спочили”.

“Ой не плачте, мої сестри, я вам правду всю скажу:

Я в могилі спочиваю за вкраїнську боротьбу”.

Пісня  у виконанні Іванни Пуляк “Над землею тумани”.

Звучали також пісні у виконанні аматорського колективу “Сусіди” – “Заспівав у лісі соловей”, “Чорний ліс”, “Я ненавиджу війну”, “Поки мати жива”.

Завершила концерт Іванна Бабій з піснею “Україно”

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ