«Ніхто більшої любови не має над ту,

як хто свою душу поклав би

 за друзів своїх.»

(Івана 15:13)

Рівно 71 рік тому на г.Заплата, що над с.Гриньків четверо вояків УПА із сотні “Бистриця” в нерівному бою героїчно віддали свої життя прикриваючи відступ побратимів. Це були – вістун “Жук”, вістун “Перемога”, стрілець “Зозуля” і інтендант “Снігур”.

Як виявилось двоє з них були уродженцями села Ясень: “Жук” це – Цабан Василь, а “Снігур” – Гринчак Михайло.

Цабана Василя разом з двома іншими було поховано аж весною неподалік від місця бою. Їхню могилу вдалось цього року відшукати і відновити.

Не забуті герої гори Заплата із сотні “Бистриця”

 

А от тіло Гринчака Михайла було перевезено в село і поховано на місцевому цвинтарі.

Тому було вирішено в роковини тих подій відправити заупокійну панахиду на могилі четвертого героя.

Отже, в неділю, 10 грудня попри несподіваний снігопад, до Ясеня прибули небайдужі жителі Рожнятівщини і інших районів області щоб віддати шану загиблим.

Розпочалось все богослужінням, яке провів о.Василь Філіпович в місцевому храмі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Після – відправились на горішній цвинтар с.Ясень, де похований Михайло Гринчак “Снігур”. Там, до вже присутніх долучились місцеві жителі на чолі з о.Володимиром Васютою і о.Василем Депутатом, які відправили поминальну панахиду за полеглим героєм. Племінник “Снігура” – Богдан Гринчак розповів про те як його батько Олексій (також учасник підпілля, псевдо “Верховинець”, районний провідник Калущини, загинув 16.12.1948 р.) перевіз тіло брата і таємно поховав на цвинтарі.

Про братів-повстанців Гринчаків з Ясеня “Снігура” та “Верховинця”

В кінці над могилою пролунав гімн.

 

 

 

 

Наступна частина заходу проходила біля приміщення початкової школи. Перед війною в цій будівлі проживала сім”я Цабан. Найстарший син – Микола був вояком дивізії СС “Галичина”. Йому вдалось вирватись живим з т.з. Бродівського котла. Двоє інших братів воювали в лавах УПА сотні “Бистриця” – Володимир загинув в 1948 р. в околицях Ясеня і Василь – загинув 11.12.1946 р. на горі Заплата.

І от з ініціативи родичів і районного братства УПА на фасаді школи було напередодні  встановлено меморіальну дошку, як згадку про тих трьох вояк-братів, які колись тут народились. 

Отці В.Філіпович, В.Депутат і В.Васюта освятили пам’ятну дошку, після чого школярі продекламували кілька віршів з підготовленого виступу.

Опісля присутнім було зачитано короткий нарис з життя братів.

Також зі словом виступили голова районного братства вояків УПА Корінь Роман, який подякував всім місцевим жителям які долучилися до організації і проведення сьогоднішнього заходу, голова всеукраїнського братства вояків УПА Богдан Борович, який подякував районному осередку за невтомну працю і голова Івано-Франківської обласної громадської організації «Чорний ліс» Іван Жирик, який в чергове нагадав про важливість визвольної боротьби, яка кипіла на наших землях.

В завершення Костянтин Богославець, який є родичем цих трьох братів виступив до всіх присутніх зі словами подяки за проявлену шану.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ