29 січня 1945 р. в Перегінську було привселюдно повішено інструктора-виховника, бунчужного сотні Загроза – Щебеля Богдана “Залізняка”.

Богдан Щебель народився в селі Князівське в родині вчителів, в якій крім нього було ще четверо дітей.

Старший брат, Роман також був учасником визвольного руху, займав посаду фінансового референта краєвого проводу УПА-Захід і загинув в 1947 році.

Богдан, після закінчення Стрийської гімназії, продовжив навчання у Львові. В 1943 році він вступає в дивізію СС “Галичина”. Після виходу з оточення в Бродівському котлі, він разом з товаришами приєднується до підпілля. Маючи хорошу військову підготовку і боєвий досвід йому доручають проводити військовий вишкіл молодих повстанців. Пізніше “Залізняка” переводять в сотню “Загроза” в якості бучужного.

В осени 1944 року “Залізняк” під час однієї з облав важкопораненим потрапляє в ворожий полон.

Після більш, як трьохмісячного ув’язнення, допитів і катувань в Перегінському НКВД його напівживого привселюдно повісили в Перегінську. За спогадами Катерини Мацьків (1925 р.н.), на грудях у повстанця була табличка з написом “бандерівець”. Висів він два дні.

Хрест, в пам’ять про ту подію, неподалік від місця страти був давно встановлений жителями Перегінська. Але люди відходять і з ними відходить й та пам’ять. Сьогодні не кожен може сказати чому саме в тому місці стоїть той хрест і яку подію він знаменує. Тому з ініціативи районного братства УПА і з допомогою пожертв небайдужих було вирішено встановити пам’ятну дошку “Залізнякові”, щоб кожен прохожий міг вже точно знати що тут в буремні часи було страчено українського патріота.

Традиційно захід розпочався поминальною панахидою, за страченим українським патріотом, яку відправив о.Роман Балагура в сослужінні з о.Василем Бойчуком, о.Іваном Іванейком і о.Михайлом Бойчуком.

А після кожен із св’ященників промовив кілька слів про жертовність нашого народу в ті часи і її значення сьогодні.

Продовжили захід Мельник Ярослава, завідувач місцевим клубом та ведуча Світлана Дудка

Гурт районного братства УПА виконав колядку “На синіх небесах”

Опісля, співробітник музею визвольних змагань Прикарпатського краю, Петро Ганцюк розповів присутнім про життєвий шлях Богдана Щебеля.

Після чого знову пролунала добре відома повстанська пісня “Йшли селом партизани”, яку підхопили всі присутні.

Зі словом також виступили голова всеукраїнського братства вояків УПА Богдан Борович, який розповів про важливість збереження нашої історії і голова районного братства вояків УПА Корінь Роман, який розповів присутнім дещо про зроблену роботу і поділився з планами на найближче майбутнє.

 

 

 

 

 

Крім того Рожнятівське районне братство УПА поповнилось новим членом – ним став житель Гринькова Візнович Яків.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ