Ще минулого року під час впорядкування місця загибелі чотирьох вояків УПА з сотні Бистриця на горі Заплата парох с.Пороги о.Іван Стефанишин розповів про двох підпільників з Перегінська, які загинули біля г.Сивуля. За розповідями старожилів один з них на псевдо “Морський” був сином перегінського священника, а інший носив псевдо “Сокіл”. Як згадують очевидці тої події, які вівчарили в урочищі Жолоби, підпільники час від часу навідувались до них за їжею. Про це довідались вороги, які на чолі з начальником місцевого гарнізону Майстеренком влаштували засідку і на протязі кількох днів вичікували повстанців. І ось, одного ранку хлопці знову прийшли по харчі. Неподалік від колиби вівчарі доїли овець, підпільники підійшли помитись до потічка, що був неподалік, помолились і вже мали йти обідати, як тут таки пролунали автоматні черги. “Морський” загинув зразу ж, а поранений “Сокіл” почав втікати вгору. Та побачивши що й там чатують облавники, щоб не датись ворогові в руки живим, вистрілив собі в скроню.

Завдяки ініціативності о.Івана і старань п.Марії Рудик, Миколи Лесюка, лісових працівників і небайдужих громадян сьогодні на місці тої трагічної події стоїть, як згадка пам’ятний хрест.

В неділю, 23 вересня біля церкви с.Пороги зібрались небайдужі жителі Богородчанщини і Рожнятівщини, щоб віддати шану двом загиблим підпільникам. Звідси всі відправились в урочище Жолоби, що за 22 км. від села.

Прибувши на місце, за допомогою очевидця тих подій визначили місце загибелі, де й встановили пам’ятний хрест.


о.Іван Стефанишин, парох церкви с.Пороги, і о.Іван Ребега, парох церкви с.Міжгір’я освятили встановлений хрест і відправили панахиду за померлими.

Опісля депутат облради Марія Рудик продекламувала вірш “Коли ви вмирали

Від імені Рожнятівського районного осередку братства УПА Лесюк Микола подякував всім за присутність і за допомогу в організації заходу.

Житель села Пороги пан Василь будучи очевидцем тих подій, поділився з усіма спогадами про побачене в далекому 1946 році. Особливо йому запам’яталась німецька форма та мазепинки з блискучими тризубами, в які були одягнені підпільники.

І знову у виконанні пані Марії прозвучав вірш…

Михайло Захарчук, редактор районної газети “Слово Народу”, розповів про минулі заходи в районі по вшануванню загиблих підпільників і продекламував власного вірша про Малиновище.

Віддати шану героям прийшли також учні Порогівської ЗОШ на чолі з директором Ярославом Цьомком, який запросив всіх на щорічний похід до підніжжя гори Клим, де в бою загинули партизани з куреня«Сивуля».

Над горами місяць ясен, за горами село Ясень…

А лісничий Сивульського лісництва Назарій Крук наголосив на важливості облаштування місць загибелі борців за волю України і збереження народної пам’яті про них.

Традиційно, в завершення у виконанні всіх присутніх прозвучав Державний Гімн

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ