Вифлеємський Вогонь Миру — міжнародна щорічна скаутська акція до святкувань Різдва Христового, котра полягає у поширенні символічного вогню, запаленого на місці народження Ісуса Христа.

Акція започаткована 1988 року Австрійською телерадіокомпанією як благодійний вчинок — донести світло з символічного місця народження Ісуса Христа тим, котрі святкують Різдво поза домом — у лікарнях, сиротинцях тощо.

Вифлеємський Вогонь, який символізує тепло, мир, злагоду і сподівання, Україною поширюють пластуни. Вогонь передають від міста до міста й заносять у церкви, державні установи, школи, сиротинці та лікарні.

15 грудня Вифлеємський Вогонь Миру вже прибув у місто Івано-Франківськ. Ст. пл. Уляна Павликівська, Бурх передала Вогонь пластунам станиці Івано-Франківськ, який привезла з міста Відня, де відбулася урочиста передача Вогню усім скаутським організація світу.

 

31 грудня 2017 року Вифлеємський Вогонь  вперше прибув у Перегінськ – пластун Лесюк Павло передав вогонь у монастир Різдва Пресвятої Богородиці Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії смт.Прегінська. Вогонь зустріли сестри Вікторія та Венедикта.

Жіночий монастир в Перегінську діє з 1853 року. З 1944 по 1990 роки сестри перебували в підпіллю, а в 1994 р. відбулося освячення монастиря Різдва Пресвятої Богородиці Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії. В 1995 р.при була почала діяти захоронка, яку заснувала Блаженна Йосафата Гордашевська, мощі котрої знаходяться в монастирі.

На сьогоднішній день в монастирі служать  сестри Вікторія Мелько та Венедикта Ганас, а також Миколая Глаговська (1924 р.н.), котра минулого року відсвяткувала 75-річчя монашого життя.

Сестри провадять катехизу для різних вікових груп дітей. За тиждень монастир відвідують до 250 дітей. 40 дітей, котрі відвідали Меджугор’є об’єднані у групу “Діти Марії”.

Сестри організовують літні табори, молитовні прощі та екскурсії до Зарваниці, Борислава, Глинян, Гошева, Унева, Львова та ін, відвідують хворих і потребуючих, котрих в селищі є дуже багато, опікуються сиротами. Щотижня моляться на вервиці в усіх наміреннях, несуть Боже слово для батьків і усіх бажаючих.

Хочеться більше сказати про сестру Вікторію. Вона родом з Дроговича. У монашому чині перебуває більше 20-ти років. Має педагогічну освіту, вивчала катехизацію. Служила в монастирях Львівської області, в Трускавці, навчала в школах Червонограда, працювала в сиротинці Тернопільської області с.Петриків. Свого часу доглядала хворого єпископа Софрона (Дмитерка). Сестра Вікторія піклуються про хворих і бідних, дбаючи про душу і тіло людини. Особливістю сестри Вікторії є  те, що навколо неї гуртується молодь, котра прислухається до її порад і настанов. Вона намагається відповідати  потребам нинішнього суспільства і сучасної людини, є відкритою  та служить там, де є найбільша потреба. Напевно, тому багато людей навернулися до Бога завдяки невтомній праці сестри Вікторії.

Лесюк Павло – єдиний пластун з Перегінська. Він проходить навчання в с.Ціневі, де вже більше 10-ти років  існує  самостійний рій “Бджілки” Національної скаутської організації України під керівництвом Наталі Михайлів.

 

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ