Народився у селищі Перегінське Рожнятівського району в родині селян. Закінчив 6 класів місцевої школи.

З 1939 р. працював мотористом на нафтопромислі в с.Слобода Небилівська.

Восени 1940 р. призваний на строкову військову службу до Червоної армії. Служив водієм в автомобільній роті при авіаційному полку в Підмосков’ї. У вересні 1942 р. з кількома земляками переходить лінію фронту на німецький бік. Перебував у таборі військовополонених. Після нетривалого слідства зарахований на службу у допоміжні частини Вермахту.

У жовтні 1943 р. отримав короткотривалу відпустку додому, з якої назад до військової частини не повернувся. Перейшов на нелегальне становище. У подальшому долучився до формування повстанських відділів на теренах Калуської округи ОУН.

У квітні 1944 р. призначений командиром розвідки до відділу «Журавлі» Групи «Магура» ВО 4 «Говерля» УПА – «Захід», який формувався у Болохівських лісах на Калущині. Влітку 1944 р. очолив чоту, а восени перебрав командування над цілим відділом  «Журавлі», змінивши псевдо на «Юрко».

Стурко Юліан “Грізний”, “Юрко” (1)

У 1945-1946 р.р. із зазначеним відділом здійснив ряд пропагандистських рейдів на терени Закарпаття.

Влітку 1947 р. у зв’язку з демобілізацією відділів ТВ 23 «Магура», скерований у теренову мережу підпілля Калуської округи ОУН.

З переходом  до лав  збройного підпілля ОУН повторно склав присягу. Восени 1947 р. скерований у розпорядження референта пропаганди Карпатського крайового проводу ОУН «Клима» – Степана Слободяна для проходження ідеологічного вишколу. Одночасно здійснював охорону та господарське забезпечення роботи референтури пропаганди Карпатського крайового проводу ОУН. Після проходження вишколу, в червні 1948 р., скерований до референтури пропаганди Долинського над районного проводу ОУН, де відповідав за господарське забезпечення.

Восени 1949 р. призначений провідником  Рожнятівського районного проводу ОУН.

Затриманий спецагентами МДБ на провокативній зустрічі 27 липня 1952 р. в Кадобнянському лісі та ув’язнений. Військовим трибуналом Прикарпатського військового округу 28 листопада 1952 р.  засуджений до ВМП. Вирок виконано у тюрмі м.Львова 14 лютого 1953 р. Місце поховання невідоме.

Лицар Бронзового Хреста Бойової Заслуги від дня 14.10.1946 р.

Поручник УПА.

 

Лесів С., Ганцюк П. Курінь УПА «Промінь». Історія формування та бойовий шлях, с.64-65.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ