Народився Щебель Богдан 1920 року в с.Князівське в сім’ї місцевого вчителя Івана Щебеля. Після закінчення школи навчання продовжив у Стрийській гімназії. Вищу освіту здобув у м.Львові.

Член юнацтва ОУН з 1937 р. Активний працівник студентського сектору ОУН у м.Львові. Працює учителем у Ришнятому.

У квітні 1943 р. вступає добровольцем до дивізії СС «Галичина». Пройшов під старшинський вишкіл у м.Гайделягері, а згодом у м.Лауенбург. Вишкіл закінчив у званні унтер-офіцера.

У середині липня 1944 р. після виходу з оточення під м.Бродами, повернувся додому. Вступив до лав УПА. Залучений як інструктор-вишкільник до організації та вишколу повстанських відділів на теренах Рожнятівщини.

На початку осені 1944 р. виконував обов’язки бунчужного у сотні «Загроза» Групи «Магура» ВО 4 «Говерля» УПА-Захід. Під час великих облав на ліси Рожнятівщини, на початку листопада 1944 р., важкопоранений потрапив у полон у руки НКВС. Три місяці тривали тортури, але «Залізняк» не видав нікого, тому його засудили до вищої міри покарання через повішення. Повісили його в Перегінську 29 січня 1945 року на площі привселюдно з табличкою на грудях, що то бандерівець. Зігнали багато людей з Рожнятова і Перегінська, серед яких був і батько Іван Щебель.

Фрасуляк Степан «Хміль» так писав про Щебеля Богдана:

В осені 1944 р. большевики схопили живим бунчужного сотні „Загроза”, якого дуже скатованого примусили в Перегінську з трибуни публічно говорити до багато соток людей. Бунчужний, сам родом з Перегінщини, не сплямив ані чести українського повстанця, ані перегінця. Він замість виявити покаяння та п’ятнувати УПА і ОУН – противно гльоряфікував. Розлючені большевики убили його таки на місці на очах людей.

Сьогодні на тому місці стоїть хрест.

20170125_080803

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ