Перегінськ виник задовго до татарських набігів в часи господарювання  на цих землях галлів.

20160216_131018

Столицею одного з племен галлів – койстобоків – був град Перегінсько.

Легенда розказує, що коли в околицях Брошнева поляки вщент розбили татар, то їх залишки перегнали у гірську місцевість, де вони розпорошилися між автохтонними бойками і ніби тому поселення назвали ПЕРЕГІНСЬКЕ. Це версія радянської історіографії, метою якої  було знищення нашого корення, нашого походження, наших традицій. Щоб ми думали, що нас пригнали, що ми зайшлий народ.

На  підтвердження цій гіпотезі вказують на багатьох чорноволосих горян, яких багато у всіх селах Бойківщини і донині. Насправді ці чорняві бойки, роживаючи віками у відносній ізоляції, найбільше серед усіх галичан зберегли колір волосся і тип обличчя, які були притаманні предкам сучасних бойків – койстобокам.

В околиці  Перегінська закінчуються гірські розлогі долини басейну Лімниці, а високі гори підступають щораз ближче  до берегів ріки.

Як і всі гальські міста, град Перегінсько спочатку виник на горі у верхів»ях Дуби і служив своєрідним замком на шляху до високих гір і перевалу на Придунав»я.

В цьому місті перебував володар койстобоків, бо назва Перегінськ  спочатку звучала як ПЕРЕГІНСЬКО і походила від слів ПЕРЕ (PERE) – БАТЬКО, РОДОНАЧАЛЬНИК , ГЕНС (GENS) – РІД і слова КО (COU) – ГОЛОВНИЙ.

Отже град Перегінсько був ГОЛОВНИМ ГРАДОМ РОДУ койстобоків, бо тут перебував їх родоначальник.

З виникненням нових видів зброї оборонні дерев»яні стіни давніх поселень втратили свої захисні функції і населення цих міст переселялося з горбів у долини поближче до води

%d0%bc%d1%96%d1%81%d1%86%d1%8f-%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d1%8f-%d1%81%d0%b2%d1%8f%d1%82%d0%b8%d0%bd%d1%8c

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ