В рамках  святкування 75-річчя УПА, Дня захисника України та Дня українського Козацтва 15 жовтня  в с.Вербівка відбулися урочисті заходи в лісовому масиві Перелісок. Саме на цьому місці в 26 червня 1946 року в криївці загинули Худин Іван, “Шершень”, провідник ОУН Перегінського районного проводу, уродженець с.Белеїв, Ілиняк Микола, “Ромко”, технічний референт Перегінського районного проводу ОУН, уродженець с.Вербівка, Михайлюк Дмитро, “Хміль”, господарчий референт Перегінського районного проводу ОУН, уродженець с.Старий Угринів.

Останній бій “Шершня” (Худин Іван – провідник ОУН Перегінського райпроводу)

Заходи розпочались Поминальною панахидою, яку відправив  священик Іван Іванович Носик (церква УГКЦ Собору Пресвятої Богородиці, с.Вербівка).

о.Іван зацитував Святе письмо: “Коли хтось душу свою покладе за своїх друзів – немає більшої жертви, – так каже Ісус Христос і так читаємо у Святому Письмі.

Ми знаходимось біля цієї могили, ми бачимо позаду цю вибоїну і слід, немовби наскрізь бачимо ту просякнуту кров і залишки героїв, які віддали життя не за себе, не за своїх мам і татів, але віддали своє найцінніше життя задля майбутнього нашої України, задля нас. Задля того, щоб ми сьогодні спокійно почувалися, щоб ми сьогодні спокійно жили, щоб ми сьогодні не оглядалися і не дивилися, хто є мій ворог, хто є мій брат.

Ми сьогодні прийшли помолитися за цих молодих хлопців, одних з найкращих синів нашого зневаженого, обкраденого, зболючого, але незламного духом українського народу.

У цій могилі – цвіт нашої нації – 18,20,22 роки, трохи старші. Ці хлопці, не маючи страху, не зважаючи ні на що, але маючи той дух патріотизму, йшли, залишали своїх батьків, дітей, домівки. Не мали жодного страху, але йшли щоби нам дійсно подарувати той очікуваний мир, який ми дійсно вже жадаємо, чекаємо, але тяжко нам чогось дочекатися.

Напевно, що таких могил є незліченна кількість скрізь і всюди. Вони дочекалися нашої молитви і в пам’яті. Ми зібралися сьогодні всі, щоби, відчуваючи ту любов до свого народу, України, церкви, своєю присутністю, молитвою вшанувати їх належно. Це наш обов’язок. Таким героям здавалося, що це буде їх остання жертва, наступить той мир, але вчора воїн УПА сказав: «Ми програли бій, але ми не програли битву».

Події на протилежному боці України свідчать, що ті воїни виховані на дусі патріотизму, любові до своєї землі. Бажаю всім миру, безхмарного неба, щоб наша держава процвіла. Не втрачаймо надії, не опускаймо руки, не будьмо песимістами. Через випробування завжди є дорога до спасіння. Нехай ці герої спочивають з миром. Ця стежка ніколи не заросте до цієї могили, будемо передавати з покоління в покоління, що тут є святе місце.”

Голова Братства УПА  Рожнятівського району Корінь Роман привітав усіх з 75-річчям утворення УПА. Нагородив  грамотами ветеранів УПА Коса В. та Дякуна С, а також вручив подяки за особистий внесок у справу відродження і утвердження української національної ідеї, вагомий вклад у відбудову криївки в урочищі Плаїк с.Гриньків  братчикам – Люльчаку Я. та Шкілю О.

Лісник Зварич Богдан Григорович, який пропрацював у цьому лісі 46 років розповів, що в цій місцевості є багато таких місць, де були криївки. Саме в цій криївці повстанці мали листівки, які замокли і вони розвішали їх сушити по деревах. Певно, хтось побачив і доніс до НКВС.

Депутат Рожнятівської районної ради Бардзій від імені районної ради і від себе особисто привітав усіх з 75-річчям УПА і Днем захисника України.

Гурт «Сусіди» та гурт «Братства УПА» виконали патріотичні пісні.

 

Активну участь в святі взяли учні  Вербівської ЗОШ І-ІІ ступенів. Звучали пісні та вірші у їхньому виконанні.

Сільський голова с.Вербівка Пацкун Василь Васильович зауважив, що історичні події повторюються через кожні 100 років, але, як бачимо, це не правда, тому що історія України показує: 75-річчя УПА, а ми вже знову воюємо. Українська земля споконвіку у боротьбі. Тому цей народ свято береже пам’ять про своїх воїнів, про тих, хто віддав своє життя за незалежність України. Василь Васильович поділився задумами відновити криївку на цьому місці в урочищі Перелісок.

Народний дім та  його директор Наталія Дмитрівна Пацкун теж взяли активну участь в заході і організували виїзд цього дійства у лісовий масив.

Бібліотека оформила повстанську книжкову галявину “Стежками УПА”

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ