15 квітня, в горах за Осмолодою в урочищі Яла відбулися велелюдні вшанування видатного полковника «Шелеста» і його побратимів, які загинули 14 квітня 1949року “під час бойових дій підрозділу оперативної групи внутрішніх військ МВД під керівництвом старшого лейтенанта Литвиненка” – так офіційно записано у віднайденому істориками документі про знищення Проводу УПА-Захід.

Прoпoнуємo вашій увазі фoтoграфії цьoгo захoду:

Саме ж місце поховання знаходиться на горішньому цвинтарі в Перегінську, що 40 кілометрів нижче по течії Лімниці в передгір”ї Карпат. Напередодні, в суботу,14 квітня , в Перегінському міському будинку культури відбулися урочисті вшановування пам”яті Героїв, зініційований місцевою Станицею УПА, якою керує Роман Корінь. Після урочистостей мешканці Перегінська (серед них багато учнівської молоді, що дуже тішить!) пройшлися ходою під хоругвами до місця поховання Василя Сидора(Шелеста) та інших героїв, що віддали життя за волю України. Їх на цьому цвинтарі покоїться понад 600осіб !!!

Мoгила “ШЕЛЕСТА”

Вже традиційно , в далеку ґорґанську місцину, приїжджають люди, щоб віддати шану героям, що боролися за волю України і поклали голову за це.
Недільні урочистості почалися у знаменитому урочищі Підлюте( колишня резиденція Митрополита Андрея Шептицього), у порівняно недавно відбудованій церкві Покрови Пресвятої Богородиці з унікальним мозаїчним оформленням всередині. Колись тут, на місці новозбудованої церкви, стояла інша церква , відома під назвою Кедрові Палати, де молився сам Митрополит Андрей. Її знищили, зруйнувавши дощенту. В наші дні завдяки великій праці цей чудовий храм вдалося відновити. І вже поспіль кілька років у відбудованій церкві на Свято Покрови в жовтні і навесні в квітні ( цю дату приурочено до річниці трагічної загибелі полковника Шелеста і всього Проводу УПА-Захід) відбувається Поминальна Служба.


Цього року дата урочистостей співпала із Поминальною(Провідною) Неділею. Служба Божа була , як завжди, дуже урочиста і натхненна. В цьому храмі, який знаходиться на березі гірської Лімниці, і пінисті води якої видно з вікна церкви, молиться якось по-особливому. Дуже гарна тут аура! Кожен присутній виходить із храму після Служби з особливим відчуттям святості та святковості !
Потім дорога привела всіх до Осмолоди. Саме тут довелося затриматися , щоб дочекатися гостей з Івано-Франківська , Стрия, Червонограда.
Саме тут, в урочище Яла за Осмолодою

в густому карпатському пралісі, знаходиться хата-музей пам”яті життя та боротьби легендарного полковника Василя Сидора (Шелеста), котра була урочисто відкрита відкрита 14жовтня2014 року . Поруч будівлі хрест на місці загибелі відважних повстанців.

Родина Василя Сидора надала нам фото з власного архіву:

По обіді, в урочищі Яла відбувся Молебень за душі загиблих Героїв, який провів військовий капелан з Коломийської єпархії . Від грунтової дороги, якою добиралися автобусами гості із Франківщини і Львівщини, до хати-музею веде промаркована лісова стежка, яка і тепер,навесні,щедро покрита мідним листям. Ця стежка непомітно набирає висоту. Пройшовшись нею по густому карпатському пралісі 20-30 хвилин всі присутні успішно досягнули мети : пам”ятного хреста на місці загибелі повстанців і хатини-музею. Поки до місця мітингу підтягувалися всі гості, можна було познайомитися з експозицією музею, в якому є віднайдені гільзи на місці тих трагічних подій весни 1949року, та інші цікаві експонати( в т.ч. частини від радіостанції) .

Цікаво було погортати зошит відгуків, в якому досить багато записів від людей, які спеціально або й випадково потрапили в це далеке місце ґорґанської пущі .


Особливе пожвавлення виникло, коли присутні побачили, що гості з Червонограда привезли із собою невеличку козацьку гармату. В цю гармату справжнісінький козак засипав справжнісінький порох – і під час урочистого мітингу-реквієму вона кілька разів порушувала тишу навколишніх гір розкотистими залпами.


Молебень за душі загиблих Героїв відбувся в особливій атмосфері.

А потім він продовжився патріотичним мітингом. Варто відзначити, що захід вже вкотре відвідав голова Всеукраїнського братства OУН-УПА – Борович Богдан Карлович. Вже стало традицією виконання Гімну націоналістів у виконанні Богдана Карловича:

Пластуни з Червoнoграда


Зворушливо всі сприйняли виступ земляків Василя Сидора (Шелеста) – гостів із Сокальщини, із міста Червонограда. Станичний Андрій Пиріг прочитав кілька власних поезій.

 

Патріотично й піднесено пролунали пісні у виконанні хору, в складі якого були колишні учасники підпілля. Декому із присутніх незабаром виповниться 90років (!!!)


Завершилися урочистості внизу біля дороги на Осмолоду в затишній альтанці, в якій місцеві працівники Бистрицького лісництва Осмолодського лісгоспу щедро, як і завжди, пригостили всіх присутніх карпатським чаєм та іншими смаколиками.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ