Ярослав Косарчин
Володимир Фрайт

 

 

 

 

 

 

 

 

В ніч з 12 на 13 грудня 1951 р. на околиці Сваричева зустрілись дві групи підпільників. В першій групі був кущовий провідник «Нестор» (Сондей Василь, родом із с.Кадобна), його охоронець «Дуб» (Микола Сагайдак) і станичний «Горбок» (Гулянич Василь). Друга група складалась із п’яти підпільників – крайовий провідник ОУН Карпатського краю Косарчин Ярослав «Байрак», референт пропаганди Калуського окружного проводу ОУН Фрайт Володимир «Жар», і троє їхніх охоронців «Грім», «Сокіл» і невідомий.

Після зустрічі «Горбок» відвів другу групу до обійстя Коваль Ганни, в якої під коморою була «Несторова» криївка.

Не минуло й кілька годин, як хату оточили більшовики. Ввірвавшись до хати, вони оточили вхід до криївки і почали закликати підпільників здаватись. Минуло ще кілька хвилин і з під землі пролунали вибухи гранат…

Тіла загиблих витягнули на гору й поскидали на сніг біля дороги навпроти, а потім відвезли в невідомому напрямку.

Ганна Коваль (1890 р. н) перед початком облави вийшла на вулицю за водою, там її і впіймали. Того й дня її заарештували за звинуваченням  переховування членів ОУН і постачала їм продуктів. Військовим трибуналом військ МДБ Станіславської області 23.01.1952 засуджена на 25 років позбавлення волі.

Того ж ранку загинув у своїй криївці і «Нестор». Вона знаходилась під хатою родини Томків. Про криївку облавникам було також відомо. Вони забігли до хати і почали шукати за нею. Нічого не знайшовши повернулись знову до дороги. Аж тут під хатою пролунали постріли.

«Нестор» застрелився. Разом з ним був «Дуб». Він хотів підірватися гранатою, але залишився живий. Йому відірвало руку. Непритомного Миколу кинули на фіру і повезли до Рожнятова. Там били, щоб видав побратимів, які ще на волі. Та Сагайдак не зрадив. Кати відрубали воякові ногу. Без лівої руки і правої ноги відбув десять років знущань. Помер Микола Сагайдак в 1986 році.

Хазяйку хати, де загинув «Нестор» також того дня арештували за тими ж звинуваченнями. Це була Томків Ганна Юріївна, 1900 р. н. Військовим трибуналом військ МДБ Станіславської області 28.03.1952 засуджена на 25 років позбавлення волі та 5 років пораження в правах.

Більше про Я.Косарчина можете прочитати тут:

Ярослав Косарчин «Байрак» (1919-13.12.1951 р.р.)- в. о. Крайового провідника ОУН Карпатського краю

а про Володими Фрайта, тут http://maydan.drohobych.net/?p=28417

З тієї сумної нагоди на Андрея, в чергову річницю загибелі українських патріотів в Сваричеві відбулись поминальні заходи.

Біля пам’ятного хреста, якого встановили ще в 1998 р. за кількадесят метрів від місця, де проходили ті події зібрались чителі Сваричева, шкільна молодь та приїжджі гості.

Розпочалось все поминальною панахидою, які відправив о.Роман Токарик.

Далі присутнім була зачитано про ті події і про життєвий шлях загиблих.

Зі словом виступив голова районного братства вояків УПА Корінь Роман, який подякував всім хто долучився до даного заходу, а також попросив у громади у сприянні встановлення пам’ятного знаку на місці загибелі референта СБ краєвого проводу ОУН «Захід-Карпати» Яцківа Богдана “Дениса”, керівника боївки Калуського районного проводу ОУН Сметанського Миколи “Забіяки”, станичного с.Бергоги Кецмана Михайла “Ігора” та ще чотирьох підпільників, які загинули в цьому ж селі в березні 1949 р. Після зі словами про історичну важливість тої героїчної боротьби   виступив голова районної ради Василь Рибчак, а голова районного осередку КУН Мар’ян Бардяк поділився з присутніми спогадами про відкриття і осв’ячення цього хреста. В завершення сільський голова Михайло Рибчак подякував всім хто прийшов і вшанувати загиблих героїв.

А місцевий житель і активний учасник Революції Гідності Сагайдак Юрій прочитав власного вірша, який справив на присутніх сильне враження.

Традиційно в кінці заходу пролунав національний славень.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ