10 лютого 1946 року відбулись вибори до Верховної Ради СРСР. Згідно з радянською статистикою на вибори “добровільно” з’явилось майже 100% зареєстрованих виборців. На практиці все було дещо інакше. Згідно з повстанськими звітами вибори в нашому терені проходили наступним чином:

Вже кілька місяців перед голосуванням большевики поширили свою пропагандивну акцію за голосування до Верховної Ради. Свою пропагандивну акцію проводили при помочі війська, яке в дні 12-16 січня 1946 року прибуло на всі села району. Численна кількість гарнізону була від 15-30 большевиків в кожному селі. Для успішного проведення виборів кожне село поділили на десятихатки, до яких прикріплено десятників-агітаторів. Ці агататори були з місцевого населення в не проводили жодної діяльності. До кожного села був прикріплений пропагандист-більшовик, який скликував часті мітинги та проводив сходини з десятниками і сільськими головами. При тому багатьох ангажовано до сексотської роботи. Крім цього большевики вживали різного роду застрашування, що тих хто не піде голосувати будуть вивозити в Сибір. Заявляли що в їхньому інтересі є побудувати Українську Самостійну Соборну Державу, побити капіталістів  і гнобителів трудящого народу. Терор, який большевики застосовували перед виборами, дещо вплинув на населення. Крім ведення виборчої кампанії, большевики проводили при помочі військових частин, дуже сильні облави по селах і лісах.

5.02 в Креховичах організували большевицький мітинг. Ходили по хатах та силою зганяли людей. Люди розбігалися. Большевики, кого зустрічали на дорозі, забирали до сільради на мітинг. В той самий час Байду Рузю, яка йшла дорогою, силою потягнули на мітинг. Вона сказала, що на мітинг не піде. Тоді розлючений большевик поставив їй автомат ППШ на плече та вистрілив біля вуха цілий диск набоїв. Байда, помимо цього, пішла дальше своєю дорогою.

В Берлогах Юрчишин Настю, яка першою крикнула що до виборів не піде, большевики заарештували і тортурували.

6.02 в Ясені діти до 10 літ позривали всі большевицькі кличі. Через це провели арешти дітей. Ініціаторами тієї роботи були свідомі учні народної школи.

8.02 в Небилові перший секретар райпарткому Романець, переводячи мітинг, сказав до селян: Якщо не підете на вибори, то вважатимем вас за зрадників совєцкої влади, а зі зрадниками ми вміємо розправлятись.

Від 4-10.2. 1946 був виданий гострий наказ, що не вільно йти або їхати до ліса, переходити з села в село, без відповідного дозволу гарнізону. День перед виборами, для їх успішності у кожному селі заарештовано по кілька людей.

Ілемня:

В вечері 9.02, прийшло до села біля 160 большевиківз ліса. Вони арештували голову виборчої комісії та всіх агітаторів. В день виборів примусили іх першими проголосувати. Коли вони відмовились, побили їх сильно, а самі поділилися на кілька частин і зганяли людей до виборчої дільниці дільниці та також сильно били прикладами крісів. Тяжко побили ось таких людей:

  • Гаврилюк Явдоху – пробито штиком груди,
  • Тріщ Марію – відірвано вухо,
  • Зварич Михайла – повикручувано руки,
  • Пилипів Василя – побито голову до крові,
  • Луців Марію – повиривали з голови волосся,
  • Бучак Онуфрія – старий дід, сильно побили.

Деяких до голосування мусіли везти фірою. Багато лежить хворих зі страху чи побиття. Також о.Литвина Романа провадили до голосування і по дорозі штовхали прикладами. В кабіні був дві і пів години, поки його не покликали у виборчу салю. На бюлетні о.Литвин написав: Я голосую під примусом і голос віддаю за Господа Бога.

В селі не було ані одної особи, яка добровільно голосувала. Майже кожного виборця приганяли прикладами, інші ходили по селі і без згоди голосуючих, самі кидали бюлетні до урн. Другого дня по голосуванні всі большевики з урнами поїхали до Рожнятова.

Дубшара:

Дня 10.02 відбулося голосування в цьому селі в такому порядку:

Люди до голосування взагалі не йшли. О 6  годині ранку перші проголосували большевики, що квартирували в селі і чекали людей. Біля години другої 40 большевиків розійшлися по селі гнати людей до голосування. Люди втікали куди могли. Були випадки, що за людьми стріляли, але не ранили нікого. До години другої їм вдалось зловити 60 людей та припровадити до виборчої дільниці. Там силою примусили їх голосувати. Робили це так – по одному чоловікові большевики пхали до кабіни із бюлетенем і за дві хвилини казали виходити. Опісля двох большевиків проводило голосуючого з бюлетенем до урни і казали кидати. Коло третьї години розійшлися по селі, ходили з урнами від хати до хати і за голосуючих самі кидали бюлетені.

Ільчишин Мілька, що не хотіла голосувати, була арештована і сильно побита по лиці.

На 430 голосів відданих, добровільних було 80. Решту бюлетнів за голосуючих большевики покидали самі до урн.

Погорілець:

Дня 10.02 о годині 9 ранку проголосували большевики, які були на постої в селі і чекали на людей, але ніхто не приходив. Тоді вони поділилися на частини і розійшлися по селі, щоб зганяти людей до голосування. Збирали людей по 20-30 у одній хаті, а опісля кілька большевиків провадили їх до виборчого локалю. При тому штовхали прикладами, били по плечах, голові й де попало. Людей вели неодягнених та кричали на них – бандити, бандерівці, з вами розрахуємось по виборах.

Один большевик прийшов до хати Царик Марії і довго не думаючи, крикнув до неї – Чому не йдеш голосувати?, Вона відповіла – Маю ще час! Большевик стрілив з кріса по образі, а потім взяв господиню за шию і викинув її на вулицю.

Другий випадок був такий – кілька большевиків зайшло до хати демобілізованого з ЧА і з люттю почали питатися чому не йде голосувати? Потім один большевик взяв сорочку демобілізованого і порубав її на куски. Бив його прикладом та копав, а потім пішов до гурту большевиків, привів кількох з собою і побитого господаря потягнули на вибори. Тут вложили йому бюлетень між два пальці і три большевики припровадили його силою до урни. Таких голосів до урн попало багато.  Коли вкидала свій голос до урни Бірчак Анна, то стрибок Бурак відкрив урну і подивився чи не має перечеркнутих бюлетенів. При перечитанні було 40 перечеркнутих бюлетнів. Добровільних голосів у нашому селі було 15, а всіх голосуючих понад 340.

Лицівка:

Населення добровільно не проголосувало. Арештуванням виборчої комісії та сільської адміністрації розпочалось голосування. Багато голосуючих селян повтікало до лісу. В той сами день арештовано майже 40 чоловік, яких тримали до пізньої ночі під ключем, а потім зігнали до дільниці і примусили голосувати. Крім цих арештувань, побиття в селі не було. Добровільних голосів майже не було.

Підсухи:

Большевики проводили голосування в такім порядку – перші голосували самі большевики, опісля чекали на населення. З людей ніхто до голосування не йшов. Коло першої години розійшлися большевики з урнами по хатах і в таких спосіб провели голосування. Добровільних голосів майже не було, крім двох провокаторів.

Креховичі:

В день виборів ніхто з населення до голосування не йшов. Большевики вживали всіх засобів, щоб населення проголосувало – арешти, побої – але це не допомагало. Тоді вони за всіх голосуючих вкинули до урни бюлетні. Народ про це довідався і почав кричати – Чого ви за нас голосуєте? Віддайте нам наші голоси! Військо розігнало натовп і арештувало кілька осіб, яких наступного дня відпустили.

Берлоги:

Згідно виборчих списків нараховувалось 620 виборців, після виборів начислено 623 бюлетені. Перший під терором проголосував голова сільради Ткач Іван с. Петра, о години 10-й рано з виборців ніхто не приходив голосувати. Большевики забрали урни  і ходили по селі, списували прізвища присутніх а бюлетені вкидали самі.

Камінь:

Згідно виборчих лист, нараховувалось 446 виборців, після виборів – 437 бюлетенів. Добровільно не йшов голосувати ніхто. О 10-й годині большевики чекали на виборців, а коли ніхто не приходив, забрали урни і пішли по хатах. По селі ходили двома групами. В хаті вписували прізвища присутніх, а бюлетені вкидувади самі. Так зайшли большевики до Капустинського Івана і вказаних вкинути бюлетень до урни. Господар не хотів взяти до рук бюлетеня. Большевики за це відстрілили йому пальці на руці. Опісля господар взяв другою рукою більше як 20 бюлетенів і вкинув їх до урни. Большевики записали його прізвище і відійшли.

Петранка:

Згідно виборчих лист нараховувалось 1080 виборців. По вибо­рах начислили большевики 1060 бюлетенів, О год. 4-ій рано відкрили приміщення, де мало відбутись голосування. Перші проголосували большевики які були не постою. Добровільно не йшов ніхто голосувати. О год. 11-й перед полуднем большевики забрали урни та розійшлись по хатах. В хатах вписували прізвища присутніх і самі кидали за виборців бюлетені.

Красне:

Згідно виборчих лист, нараховувалось 675 виборців. Після виборів начислено 652. Добровільно голосували не йшов ніхто. Большешки ходили по хатах, списували на листу присутніх і самі вкидали до урни бюлетені.

Вербівка:

Згідно виборчих лист, начислялось 414 виборців. Після виборів начислили 362.  Добровільно голосувати не йшов ніхто. Вибори перевели так, як по інших селах.

Топільське:

Згідно виборчих лист, нараховувалось 244 виборці. По виборах – 74.  Багато людей протягом цілого дня були заховані в криївках. Добровільно голосувати ніхто не йшов.

Рівня:

Згідно виборчих лист,начислялось 493 виборців. По виборах – 285. Рано о 4 годині стягнули большевики виборчу комісію, в склад якої входила старенька бабуся Войтович Параска. Згадану завели силою і заставляли проголосувати. Коли вона категорично відмовилась, большевики звязали її відпровадили на край села де відрізали їй груди. Після страшних мук бабця померла. Ганчука Івана ур.1884 року збили до непритомності за те що  рано не хотів іти до дільниці. Мельник Адама демобілізованого з ЧА, збили до крові та спалили хату, за те що не хотів голосувати.

Слобода Рівнянська:

Згідно виборчих лист, начислялось 440 виборців. Під терором проголосував голова сільради, після нього большевики, які були там. Перед полуднем большевики розійшлися по селі, записували прізвища і кидали бюлетні до урни самі.

Решняте:

Згідно виборчих лист, начисляється 219 виборців. Добровільно голосувати ніхто не йшов.  До 11 години перед полуднем большевики зганяли виборців до приміщення, де відбувалось голосування. Хто не хотів голосувати того кидали до затопленої пивниці в школі. Від 11 години ходили по селі, списували прізвища, а бюлетні вкидали самі.

Вільхівка:

Виборців начислялось 255. Добровільно проголосували большевики, які були на постою. Вибори пройшли тим самим порядком що й в інших селах. По виборах большевики говорили, що в цьому селі вибори пройшли на 100%.

Ловаги:

З виборців ніхто не голосував. В Ловагах виборчої дільниці не було. Всі мали йти голосувати до Небилова, але ніхто не пішов.

Ясень:

Згідно виборчих лист нараховувалось 1640 виборців. Ще 9.02.1946 р. вечором большевики почали стягувати виборчу комісію,яка втекла в ліс. Не встиг втечи Криницький Кририло. Вечером до нього зайшло кілька большевикін і сказали іти до приміщення, де має відбутись голосування. Господар не погодився. Большевики кинулись на нього, почали сильно бити і пірвали йому вуха та збитого взяли на дошку і занесли до виборчої дільниці, де пролежав він до 11.02. Вибори відкрито в 4 год. ранку. До 9 год. ніхто з виборців не прийшов. Большевики розійшлись по селі, щоб зганяти людей до голосування. Населення втікало в ліси, або ховалось в криївках. Багато людей осталось в селі, але голосувати не йшов ніхто. Большевики зайшли до Олексюк Юстини і сказали їй іти голосувати. Вона зі злості плюнула їм в лице. Вони кинулись на неї, почали сильно бити та при тім зломали руку. Важко побили Федорака Лукіяна, якому  якому вибили два зуби та Гавича Гната.  Ввійшовши до Лутчака Пилипа, сказали йому, кинути бюлетені до урни. Коли цей не погодився, вони почали його бити.
Лутчак заложив руки на спину і сказав: “Моя рука бюлетеня не кине.,” – “Коли
не хочеш рукою, то кидай плечем, – сказав один – з большевиків. Вони положили
до отвору урни бюлетень, а другий друлив Лутчака так, що  він падаючи на землю здригнув урну і голос влетів до урни. Большевики на відході сказали:”Ти проголосував правильно’ Записали його прізвище і пішли до Цьомчука /вуличне прізвище/. Він, сподівачись большевиків, намастив своє обличчя сажею, буцімто він хворий на тиф та ляг в ліжко. Коли большевики входили в хату, згаданий вложив пальців до вуст і почав блювати. Большевики думали, що він хворий на тиф і залишили його. В хаті Гелетія Демка большевики примушували його голосувати. На це він їм сказав – За кого буду голосувати, за вас, що мого десятилітнього сина третій місяць в тюрмі держите?. Большевики звалили його на землю і почали сильно бити.

Сливки:

Виборців начислялось 417. Вже зрана почали большевики зганяти виборців до голосування. Населення втікало в ліс, або ховалось по криївках. Спочатку большевикам удалось зловити кільканадцять виборців та примусили їх голосувати. Зганяючи людей, большевики зайшли до хати Лавришина Теодора демобілізованого з ЧА і сказали віддати свій голос. Коли цей відмовився, його сильно побили, записали адресу і відійшли. Рівно ж відмовився від голосування другій демобілізований з ЧА Зіник Тимко. Його большевики сильно збили, так,
що поламали два кріси. Лешко Настуню і Юрків Марту збили до крови і провадили під штиком до приміщення, де відбувалось голосування. Тут загрозили їх розстрілом і примусили кинути виборчі бюлетені. Матіщікові поламали три ребра, вибивши зуб за те, що не хотів іти голосувати. Помимо сильних тортур він не погодився кинути бюлетеня. Збитого Матіщака кинули на сани і відвезли на його подвір’я. Тат перевернули сани, залишили Матіщака на снігу, а самі від’їхали. Від 11-ої год, большевики ходили по селі з урнами. По хатах списували присутніх та кидали за них виборчі бюлетені, При підчисленні було 510 бюлетенів.

Слобода Небилівська:

Загальне число виборців становило 246 осіб. Добровільно ніхто не йшов голосувати. Перші проголосували большевики, які там були на постою та передові стрибки.

Небилів:

Загальне число виборців становило 1000 осіб. Большевики чекали на виборців до 10 год. Добровільно голосувати ніхто не хотів. В 11 год. приїхало 30 большевиків з району і разом з істребітєльним батальйоном почали зганяти населення до приміщення, де відбувались вибори. По підрахунку нарахували 1100 бюлетнів.

Перегінськ:

Згідно виборчих лист, виборців начислялось 3320. Добровільно голосувати йшли тільки східняки, деякі урядники та стрибки, які перейшли на службу ворога. На виборчу дільницю зігнали большевики жінок, щоб ці голосували. В кімнаті одна з жінок сказала – Чого ви нас гоните під штиками?. В той момент стрибки Стефурак Прокіп і Андріщак Кость, які належали до виборчої комісії, кинулись на цю жінку і почали бити. Решта жінок, яких було 23 кинулись захищати її. Завязалась між виборчою комісією і жінками боротьба. Жінки поламали всі столи, крісла і били виборчу комісію так, що вона вся мусіла втікати через вікна. Жінки, користуючись з нагоди, що утекла виборча комісія, забрали 500 шт. бюлетнів та пішли додому.

В свою чергу зі сторони підпілля також широко велась пропагандива кампанія, але проти виборів. Подекуди проводились невеликі мітинги, серед населення поширювалась роз’яснювальна література, на будівлях розклеювали відповідні летючки або писали кличі. Відділи УПА по можливості робили наскоки на виборчі дільниці. Багато хто з жителів Рожнятівщини добре пам’ятає один вислів з часу проведення виборів “Голос у скриньку – голову на ялинку”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ